Help  Search  Portal
 Portal  Search
Hello There, Guest!  Register  Login

Sound cracks while playing music


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
#1
Dear all,

i have just complete installing the snake oil OS , while I tried to play the music via iPhone MPD player apps , the sound cracks , may I know what’s the problem and how to resolve it ?
 Go to solution  Reply
#2
(03-Jun-2019, 12:32 PM) hello123 Wrote: Dear all,

i have just complete installing the snake oil OS , while I tried to play the music via iPhone MPD player apps , the sound cracks , may I know what’s the problem and how to resolve it ?


What's the
  • Spec of your PC
  • Resolution of music you're trying (44.1, 96 kHz, etc?)
  • Is music stored on a NAS or on a local device
  • What DAC
Snakeoil Operating System - Music, your way!
 Reply
#3
(03-Jun-2019, 01:05 PM) agent_kith Wrote:
(03-Jun-2019, 12:32 PM) hello123 Wrote: baby girl names with lynnDear all,

i have just complete installing the snake oil OS , while I tried to play the music via iPhone MPD player apps , the sound cracks , may I know what’s the problem and how to resolve it ?


What's the
  • Spec of your PC
  • Resolution of music you're trying (44.1, 96 kHz, etc?)
  • Is music stored on a NAS or on a local device
  • What DAC
 


Dear agent kith 

The crack sound no matter playing WAV 44.1 or 96k , FLAC or DSD also exist. I am using NAS to store the music file also connect the NAS to DAC via USB and using Kinki studio DAC at the moment. Pretty sure all the component are working fine. 
 
attach photos for your reference. I have already try different version of the MPD , from V17 to V21.8 the issue still exist.

Snakeoil Version
Version1.1.5 (Blind Testing U5)
ActivationFree Edition
OSUbuntu 16.04.2 LTS

CPUArchitecturex86_64
Speed0.000op-mode(s)32-bit, 64-bit
L1 Cache24KCPU(s)4
L2 Cache1024KThread(s)4
L3 CacheNone
ModelIntel® Atom™ CPU C2538 @ 2.40GHz

 [Image: Screen-Shot-2019-06-03-at-5-29-31-PM.png][Image: Screen-Shot-2019-06-03-at-8-24-48-PM.png]

many thanks ,
 Reply
#4
(03-Jun-2019, 05:34 PM) hello123 Wrote: The crack sound no matter playing WAV 44.1 or 96k , FLAC or DSD also exist. I am using NAS to store the music file also connect the NAS to DAC via USB and using Kinki studio DAC at the moment. Pretty sure all the component are working fine. 

This is going to be a difficult one. Your CPU specs look OK, so it's going to be difficult identifying the source of your problem.

Can you play some music, let it crackle for say 1 minute. Then generate a diagnostic file and send it to the email specified? Hopefully there'll be some information captured.
Snakeoil Operating System - Music, your way!
 Reply
#5
(04-Jun-2019, 08:52 AM) agent_kith Wrote:
(03-Jun-2019, 05:34 PM) hello123 Wrote: The crack sound no matter playing WAV 44.1 or 96k , FLAC or DSD also exist. I am using NAS to store the music file also connect the NAS to DAC via USB and using Kinki studio DAC at the moment. Pretty sure all the component are working fine. 

This is going to be a difficult one. Your CPU specs look OK, so it's going to be difficult identifying the source of your problem.

Can you play some music, let it crackle for say 1 minute. Then generate a diagnostic file and send it to the email specified? Hopefully there'll be some information captured.

Dear agent kith,

email with diagnostic file already sent to your mail box , thank you  

 Reply
#6
(04-Jun-2019, 04:51 PM) hello123 Wrote: email with diagnostic file already sent to your mail box , thank you  

[/quote]
Hi,

Got the file yesterday, havn't had time to look into it yet. Sorry!

Will do so tonight and get back to you on what I find.
Snakeoil Operating System - Music, your way!
 Reply
#7
Looks like you're running Snakeoil OS inside a virtual machine. 
Code:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440FX - 82441FX PMC [Natoma] (rev 02)
  Subsystem: Red Hat, Inc. Qemu virtual machine
  Flags: fast devsel


I'm not sure if Atom is good enough to run a VM, but that bridge (440FX) is too slow. Use something more modern, say ICH9 or something. Also make sure your VT-x is turned on in the BIOS
 
Code:
[Mon Jun  3 21:28:45 2019] ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen
[Mon Jun  3 21:28:45 2019] ata1.00: cmd e7/00:00:00:00:00/00:00:00:00:00/a0 tag 0
                                    res 40/00:02:00:08:00/00:00:00:00:00/b0 Emask 0x4 (timeout)
[Mon Jun  3 21:28:50 2019] ata1: link is slow to respond, please be patient (ready=0)
[Mon Jun  3 21:28:55 2019] ata1: device not ready (errno=-16), forcing hardreset
[Mon Jun  3 21:28:55 2019] ata1: soft resetting link
[Mon Jun  3 21:28:55 2019] ata1.00: configured for MWDMA2
[Mon Jun  3 21:28:55 2019] ata1.01: configured for MWDMA2
[Mon Jun  3 21:28:55 2019] ata1.00: retrying FLUSH 0xe7 Emask 0x4
[Mon Jun  3 21:29:10 2019] ata1.00: qc timeout (cmd 0xe7)
[Mon Jun  3 21:29:10 2019] ata1.00: FLUSH failed Emask 0x4
[Mon Jun  3 21:29:15 2019] ata1: link is slow to respond, please be patient (ready=0)
[Mon Jun  3 21:29:20 2019] ata1: device not ready (errno=-16), forcing hardreset
[Mon Jun  3 21:29:20 2019] ata1: soft resetting link
[Mon Jun  3 21:29:20 2019] ata1.00: configured for MWDMA2
[Mon Jun  3 21:29:20 2019] ata1.01: configured for MWDMA2
[Mon Jun  3 21:29:20 2019] ata1.00: retrying FLUSH 0xe7 Emask 0x4
[Mon Jun  3 21:29:35 2019] ata1.00: qc timeout (cmd 0xe7)
[Mon Jun  3 21:29:35 2019] ata1.00: FLUSH failed Emask 0x4
[Mon Jun  3 21:29:35 2019] ata1.00: limiting speed to MWDMA2:PIO3
[Mon Jun  3 21:29:40 2019] ata1: link is slow to respond, please be patient (ready=0)
[Mon Jun  3 21:29:45 2019] ata1: device not ready (errno=-16), forcing hardreset
[Mon Jun  3 21:29:45 2019] ata1: soft resetting link
[Mon Jun  3 21:29:45 2019] ata1.00: configured for MWDMA2
[Mon Jun  3 21:29:45 2019] ata1.01: configured for MWDMA2
[Mon Jun  3 21:29:45 2019] ata1.00: retrying FLUSH 0xe7 Emask 0x4
[Mon Jun  3 21:29:59 2019] ata1: EH complete


The reason for sound cracking is basically the virtual disk cannot keep up. Identify the reasons for these bottlenecks, and things will work.

Snakeoil OS is designed to run in real time, this can't be done when running in a virtual machine. This is potentially going to affect the SQ, even if you can get rid of the cracking, there is still this mysterious thing called jitter. You can see a shadow of this in cyclictest (Look at the standard deviation).

If you just want to test the sound of Snakeoil, just use the LiveCD. This gives you a working SnakeoilOS environment without first installing.
Snakeoil Operating System - Music, your way!
 Reply
 
SnakeoilOS Mission
[-]

Our mission is to create a free to use computer OS that is easy to install, intuitive to operate and play music that will connect and engage with you emotionally.

SnakeoilOS gives you the freedom to spend more time on listening, enjoying and exploring music. Wasting time on computers is now a thing of the past! Everything is constantly evolving/improving. Please check back often for updates.

If you like this project, do show your support with a small token donation. All donations collected will be used to run this website, and for purchasing new equipment for the project.

Latest Threads
[-]
Advertising
[-]
Possibly Related Threads…
 

Users browsing this thread: 1 Guest(s)