Problems with Squeezlite in 1.3
#1
I'm reposting the text from this thread here as I think it's going to get lost in the firmware release announcement thread... ADMIN if you disagree,  please step in and take this out:


 Hello .... I've upgraded to 1.3 ... it looks to be working fine,  but for some reason I've lost the local squeezelite player it will not start... I get this in the log:

**** 2024-01-17T01:09:56
**** Squeezelite (ralph)

Start Player: cd /var/www;_NAME="Basement Stereo" _OUTPUT="hw:0,1" _FORMAT="pcm" _OPTIONS="" _MIPV4="24:4f:4f:24:08:8c" /var/www/players/Squeezelite-ralph/init /var/www/players/Squeezelite-ralph 2>&1;/var/www/players/Squeezelite-ralph/start /var/www/players/Squeezelite-ralph 2>&1;


I started with 1.8 .... and installed ralph   ....   I've stopped and restarted it a few times and REST,  finally shows that its running,   but I don't see it on LMS or in top

-----    I take that back it shows not running .......   so ok,  When I try to run squeezelite from the cmd line i get:

/var/www/players/Squeezelite-v1.8$  ./squeezelite -n basement -o hw:0,1

squeezelite: dl-call-libc-early-init.c:37: _dl_call_libc_early_init: Assertion `sym != NULL' failed.
Aborted (core dumped)


I swear ,  the only thing i did was run the fw update script ---

also,  this is on ubuntu 20.04 ... that has been running and updating snake oil for a couple years.

thanks for the help

Tim  #766 hours ago OK .... so further analysis on this problem til Agent Kieth gets back on line (prayers AK)   I've now got Snake Oil 1.30 running on my main music server box with Ubuntu 20.04 ...  and my backup server running Ubuntu 22.04 .   I've even gone so far as to switch hard drives between the boxes and repeat all my testing  (exact same hardware but just to be sure it wasn't an issue on my end with one of the bios)

Here is what I get:

Ubuntu 20.04

It shows squeezlite installed but it doesn't run at all.  It spits out a log that just gives me:
**** 2024-01-17T18:32:46
**** Squeezelite (ralph)

Start Player: cd /var/www;_NAME="Basement Stereo" _OUTPUT="hw:0,1" _FORMAT="pcm" _OPTIONS="" _MIPV4="24:4f:4f:24:08:8c" /var/www/players/Squeezelite-ralph/init /var/www/players/Squeezelite-ralph 2>&1;/var/www/players/Squeezelite-ralph/start /var/www/players/Squeezelite-ralph 2>&1;

LMS is working beautifully on the other players  in my house i one of which is an on older version of Snake Oil Server.   which is working flawlessly throughout ... an is my main listening spot


Ubuntu 22.04

A little difference here.  It shows squeeze-lite running,  but is not actually giving me any sound.  I have tested this on the spidf outputs and the analog outputs and get nothing.  and again this server can play to the other players in the house


Both machines behaved the same in all of the configurations I tested them with,   no sound from on board analog or digital.  The only thing I didn't do was test USB.

I noticed in both situations when I restarted REST the alsa mixer system volume would be set to zero.  When I found this,  I thought for sure it would work,  but once adjusted back to 100% still no sound.


This is a real bummer,  but I will survive...  AK please take care of you and yours before dealing with this BS.  .......   If anyone wants to jump in here, any Ideas?

Tim
Reply

#2
Apologies for MIA, 2 weeks flew by without me realising it.. Which version of LMS are u running right now? I have made:

Can you download this version of LMS and see if it works for you? (It did for me 2 weeks ago, but it's been two weeks). Pick the correct version you need (amd64 if you're using a PC or arm if you're using the Pi).

https://artifacts.snakeoil-os.net/player..._amd64.deb
https://artifacts.snakeoil-os.net/player...st_arm.deb
Snakeoil Operating System - Music, your way!
Reply

#3
On both servers I'm running this version of LMS:

Version: 8.3.1 - 1676361197 @ Fri 17 Feb 2023 06:37:09 AM CET.

They work fine with ALL the things running squeezelite in my house except the squeezelite on the machines they are on, all of this since upgrading to 1.3

Are you saying,  just install that .deb over the top of the current LMS on one of those machines?

Tim

PS: AK,   Glad your back,  is everything OK where your at?  Brush fire threat calming down?

Tim

ok, I see.   I thought 8.1 was the newest, ----   just installed your version,   I see it's V 8.3.2~1702911674

Rebooting,  and going to test.  Be back with updates soon.

OK ... SO on the server running ubuntu 20.04   I have installed the current LMS as suggested.   But the problem seems still with squeezelite.   THE REST interface shows for a min or so that It runs,  then displays it's not running:
[Image: Screenshot-21-Jan-12-02-23-1641.png]


in the log I get-

**** 2024-01-21T16:58:31
**** Squeezelite (v1.8)

Start Player: cd /var/www;_NAME="Basement Stereo 1" _OUTPUT="hw:0,1" _FORMAT="dop" _OPTIONS="" _MIPV4="24:4f:4f:24:08:8c" /var/www/players/Squeezelite-v1.8/init /var/www/players/Squeezelite-v1.8 2>&1;/var/www/players/Squeezelite-v1.8/start /var/www/players/Squeezelite-v1.8 2>&1;

also ... I should add this has all been on te amd64  versions ... not ras-pi
[-] The following 1 user Likes Coacharnold's post:
  • hkphantomgtr
Reply

#4
I thought maybe there was an issue with permissions in squeezelite ... so I changed the squeezelite.1  in the www/scratch folder to 777 ....  it didn't do anything.

I'm going to reintall the 1.3 firmware to see if that helps anything

nope ... didn't do anything .... mostly because i assume it saw itself as being the current version already ... but was worth a try
Reply

#5
(22-Jan-2024, 02:04 AM)Coacharnold Wrote: I thought maybe there was an issue with permissions in squeezelite ... so I changed the squeezelite.1  in the www/scratch folder to 777 ....  it didn't do anything.

I'm going to reintall the 1.3 firmware to see if that helps anything

nope ... didn't do anything .... mostly because i assume it saw itself as being the current version already ... but was worth a try



I've run a full upgrade from 20.04 to 22.04 on the one machine.  squeezelite seems to stay running,  With the other box running 22.04 and connected to a USB dac I  need to connect this one to a stereo test furthur to see if the onboard digital and analog is working .
Reply

#6
I take that back,  squeezlite does not stay running.  THis ia all since upgrading snakeoil.   What would happen if I ran the full install of Snake Oil again?

T
Reply

#7
(08-Feb-2024, 08:25 AM)Coacharnold Wrote: I take that back,  squeezlite does not stay running.  THis ia all since upgrading snakeoil.   What would happen if I ran the full install of Snake Oil again?

T

Hi Coach, can you send me a diagnostic file to have a look please? thanks.
Snakeoil Operating System - Music, your way!
1
Reply

#8
attached here ,  don't worry nothing secret in here

.bz2   diag.tar.bz2 (Size: 477.01 KB / Downloads: 0)
Reply



Bookmarks

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  More Problems with Squeezelite in 1.3 Coacharnold 2 129 17-Feb-2024, 09:47 PM
Last Post: Coacharnold
Question MP3 files (bandcamp) not playing on squeezlite? razvan.catinas 8 1,164 20-Nov-2023, 07:44 PM
Last Post: hjs0512
  Problems installing Upmpdcli koko6969koki 3 791 10-Mar-2023, 06:37 AM
Last Post: Snoopy8
  A few problems anewmission 10 1,990 28-Dec-2021, 08:24 AM
Last Post: anewmission



Users browsing this thread:
1 Guest(s)

[-]
Our Sponsors

[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username/Email:


Password:





[-]
Latest Threads
Snakeoil and DNS
Last Post: davem
23-May-2024 08:47 AM
» Replies: 0
» Views: 49
Installation of SnakeOil OS 1.3.0 on RPi...
Last Post: uglymusic
22-May-2024 06:47 PM
» Replies: 4
» Views: 119
Announcing Snakeoil Measurements 1.3.0
Last Post: Primare11
19-May-2024 07:18 PM
» Replies: 96
» Views: 5855
Something seriously wrong with Squeezeli...
Last Post: davem
09-May-2024 09:29 AM
» Replies: 8
» Views: 189
Superior to Euphony and AudioLinux
Last Post: hkphantomgtr
07-May-2024 10:48 AM
» Replies: 1
» Views: 109
Can snakeoil os be installed on Ubuntu 2...
Last Post: clark8888
03-May-2024 09:55 AM
» Replies: 12
» Views: 315
Installer not downloading --
Last Post: Coacharnold
01-May-2024 03:59 AM
» Replies: 1
» Views: 107
MP3 Not Playing
Last Post: davem
21-Apr-2024 10:41 AM
» Replies: 4
» Views: 177
LMS rebranded to Lyrion Media Server
Last Post: Bromf
07-Apr-2024 01:59 PM
» Replies: 4
» Views: 213
ZimaBoard 2x NIC, 2x SATA, 2x USB, 1x PC...
Last Post: agent_kith
26-Mar-2024 12:04 PM
» Replies: 13
» Views: 908

[-]
SnakeoilOS Mission Statement

Our mission is to create a free to use computer OS that is easy to install, intuitive to operate and play music that will connect and engage with you emotionally.

SnakeoilOS gives you the freedom to spend more time on listening, enjoying and exploring music. Wasting time on computers is now a thing of the past! Everything is constantly evolving/improving. Please check back often for updates.

If you like this project, do show your support with a small token donation. All donations collected will be used to run this website, and for purchasing new equipment for the project.


Powered By MyBB, © 2002-2024. Theme © Melroy van den Berg.